top of page
vingård

GOUNEL-LASSALLE
Viner där terroiren får tala för sig själv

Välkommen till Champagne Gounel-Lassalle, beläget i byn Chigny-les-Roses i Reims-bergen. Vingården drivs av makarna Arnaud och Sophie, som valde att förnya champagnerna och varumärket år 2018.

En självklarhet för dem var att övergå till HVE (High Environmental Value) och VDC-certifierad hållbar vinodling i Champagne för att bevara marken från tidigare generationer och låta terriern uttryckas på bästa sätt i varje cuveé.

Här skapas champagner som avslöjar terroiren och samtliga cuveé är Brut Nature. 

Historien om Champagne Gounel-Lassalle sträcker sig tillbaka till 1870, då Herr och Fru Lassalle blev de första i familjen att etablera rötterna för den framtida vingården på Domaine i byn Premier Cru Ludes. Under 1950-talet gick Hélène, Arnauds mormor, med i den kooperativa gruppen Chigny-les-Roses. Champagne Gounel-Lassalle började då exporteras till olika delar av landet. Pierre, Arnauds far, fick fördelarna av det kooperativa stödet och marknadsförde sina champagner med en produktion på upp till 30 000 flaskor. Det möjliggjorde en utvidgning av familjens vingård.

Arnaud Gounel fortsatte sin fars arbete, men hade en utmaning i åtanke när han återupptog verksamheten och träffade Sophie. Han hade en vilja att befria sig och vinifiera sina egna viner.

År 2018 blev det första året med skörd för huset, och de första cuvéerna vinifierades av Arnaud.

Gounel-Lassalles vingård omfattar tomter i byarna Premier Cru Chigny-les-Roses, Ludes, Rilly-la-Montagne och även Barcy-sur-Marne (rankad 84% på cru-skalan). De har totalt 5 hektar och 29 tomter, med en potential på 50 000 flaskor. Det som utmärker plottarna är att det har väldigt olika terrier trots att de ligger bredvid varandra.

På kort tid har de nio champagnerna uppmärksammats både i Frankrike och internationellt. Export sker idag till Tyskland, Schweiz, Danmark, England, Spanien, Italien, Estland, Litauien, Ryssland, Södra Korea, Japan, Kina, Hong Kong, Belgien.

 

En mindre allokering sker också till Sverige och det är vi väldigt glada för.

Besöker du Ze kitchen galerie, en Michelin restaurang, i Paris så hittar du Gounel-Lassalles champagner där.

bottom of page